Swingin perusteet, PEGO PGA Pro Juha-Pekka Peltomäki

Swingin perusteet

Hyvän golf-swingin takana on tekniikkaa, harjoittelua ja voiman hallintaa. Kilpapelaajien lyönneistä on karsittu turha, liike on toistettava. Ykköstiiltä aina viimeiseen lähestymiseen, swingin tulee antaa ennakoitava lopputulos. Parhaiden golfarien swingit näyttävät vaivattomilta.

Perusteet ovat samat kaikille, olet sitten aloittelija tai kiertuepelaaja. Joudumme palaamaan perusasioihin aina uudelleen.

Oletko aloittamassa golfin tai haluat vain parantaa peliäsi, tässä on viisi golf-swing-perusasiaa, joiden avulla pääset alkuun.

 

Alkuasento

Alkuasento (setup)

  • ota hartioiden levyinen asento, paino tasaisesti keskellä
  • aseta lonkat taaksepäin ja käännä ylävartaloa ja selkärankaa eteenpäin kohti palloa
  • taivuta polvia hieman että saat urheilijamaisen asennon
  • hartialinja osoittaa kohteeseen ja on lievästi kallellaan takajalkaa kohden
  • ote mailasta pitävä, mutta kevyt, ylävartalo ja kädet rentona
  • etummainen käsivarsi mailan varren jatkona
  • hartialinja ja käsivarret muodostavat kolmion

Taaksevienti (backswing)

Taakseviennissä viedään maila yläasentoon laajassa kaaressa, mielikuvana on kehä (swing plane). Painoa viedään samalla takajalalle, vähän samaan tapaan kuin kävellessä paino siirtyy toiselle jalalle mutta keho seuraa keskilinjaa. Hartiat kääntyvät kehon keskirangan ympäri. Koeta pitää taaempi käsivarsi lähellä kylkeä ja anna kyynärtaipeen taipua suoraan kulmaan kun maila nousee ylös

Opettele näkemään swingin virheitä esimerkiksi videolta tai muilta golfareilta

 

Alastulo (downswing)

Aloita siirtämällä painoa etujalalle, polvi nytkähtää lievästi eteenpäin. Kun maila vietiin laajassa kaaressa ylös, supistuu nyt liike suoran etukäden vetämänä. Mailan Grippipää osoittaa palloa kohti. Kiihdytämme, maila seuraa, yläasennossa syntynyt rannekulma säilyy aina siihen kunnes etujalka suoristuu ja tätä edeltänyt kehon hidastaminen kiihdyttää mailanpään liikeeseen.

Osuma (impact)

Suurin mailanpäätä kiihdyttävä tekijä on rannekulman vapauttamisesta syntyvä vasaraliike. Jos et usko tätä, voit kokeilla kuinka pitkälle saat golfpallon lentämään pukkaisemalla sitä lantiollasi tai heittämällä sitä suoralla käsivarrella. Vertaa tätä harjoitteeseen jossa lennätät palloa pelkällä lyhennetyllä swingillä ja keskityt ranteiden toimintaan. Yksi mielikuva joka tässä auttaa on naulojen lyöminen vasaralla. Ilman piiskamaista dynamiikka on vaikea saada tarvittava voima.

Golf Swing on sarja oikeasti ajoitettuja liikkeitä joiden tarkoituksena on saada mailanpää liikkumaan halutulla nopeudella palloon, niin että lapa osumahetkellä osoittaa ja liikkuu sellaiseen suuntaan että mailanpään liikevoimasta mahdollisimman suuri osa vie palloa oikean suuntaan, halutulla alakierteellä. Tässä on tärkeää että pallo osuu lavan keskelle, sen Sweet Spottiin.

Osumahetkellä hanskakäden ulkopuoli samassa suunnassa lavan pinnan kanssa.
Osumahetkellä lantio on kääntynyt kohteesta pois.

 

Osuman dynamiikasta saa arvokasta lisätietoa maailman johtavalta lyöntianalysaattoritoimijalta Trackmanilta. Mittaus paljastaa lyönnistäsi 99,7% tarkkuudella sen mitä silmänräpäyksessä osumassa tapahtuu. Käytämme Trackmaniä opetuksessa ja vuokraamme laitteistoa, lue lisää.

Vie läpi, Follow Through

Vie läpi (follow through)

Liike viedään osuman läpi eli jos olet tehnyt liikkeet hyvin, vie swingi sinut tasapainoiseen loppuasentoon. Hyvin lyhyissä lyönneissä maila voi jäädä etuviistoon mutta muuten se nousee etummaisen olkapään yläpuolelle. Paino etummaisella jalalla, rintama auki lentävän pallon suuntaan.

jaa tai twiittaa

Perusteet ovat samat kaikille, olet sitten aloittelija tai kiertuepelaaja. Joudumme palaamaan perusasioihin aina uudelleen.

Tässä Swingin perusteet pdf -tiedostona (4MB)

Vaikka golfin perusperiaatteet ovat samat, huomaat, että parhaat golfarit rakentavat näitä perustekijöitä ja luovat heille parhaiten sopivan swingin.

 

 

 

ALKEISKURSSI & GREEN CARD

Järjestämme keväällä myös alkeiskursseja. Alkeiskursseilla lähdetään liikkeelle perusteista ja useamman päivän aikana on mahdollisuus kartuttaa tarvittavat taidot Golf-harrastukselle. Jos omaat jo perustaidot, on sinulla mahdollisuus suorittaa Green Card meillä vaikka päivässä.