DRAW JA FADE -kierteet

 

Pallo matkustaa sivusuunnassa aina, kun mailan kulkusuunta ja lavan asento siihen nähden eroavat toisistaan. Trackman-laitteessa mailan kulkusuuntaa kuvaa arvo “Club Path” ja lavan asentoa siihen nähden “Face to Path”. Näitä kahta arvoa hallitsemalla voimme muokata pallon kaaren mieleiseksi.

 

Mikäli haluat lyödä hallitun draw-kierteen ja pelaat oikealta puolelta: mailan tulee liikkua kohti palloa sisältä ulos, eli Club Path tulee olla positiivinen. Face to Path tulee taas olla negatiivinen, eli suljettu. Esimerkiksi jos Club Path olisi 1 astetta niin Face to Path olisi hyvä olla -0,5 astetta. Tällöin sivukierrettä tulee sen verran, että pallo lähtee hieman keskilinjasta oikealle ja palaa sitten maahan tullessaan takaisin keskelle. Fade-kierteen toteutat samalla logiikalla, mutta arvot kääntyvät päinvastaisiksi.

 

Miten sitten saan muutettua mailan kulkusuuntaa eri kierteiden lyömiseksi? Helpoin tapa on tehdä pieni muutos pallon paikkaan alkuasennossa. Maila nimittäin liikkuu aina pyöreää kehää vartalomme ympäri ja mitä taaempana pallo on, sen luonnollisemmin se on matkustamassa vielä sisältä ulos – tämä helpottaa Draw-kierteen lyömistä. Vastavuoroisesti Fade-kierteen lyömiseksi voit siirtää palloa hieman normaalia edemmäksi, jolloin maila on jo liikkumassa takaisin kohti kehoa ja osumasta läpi vasemmalle. Onnistunut suoritus vaatii toki myös lavan asennon hallintaa, mutta mailan liikesuunnan muuttaminen on ensimmäinen askel kierteiden harjoittelussa.

Tsemppiä treeneihin,

Juha-Pekka Peltomäki